Drillster Support & Info

e-Learning trends 2015: hoop of hype?

Een nieuw jaar is zojuist begonnen, traditiegetrouw de tijd van de goede voornemens. Wat zijn jouw goede voornemens op het gebied van learning & development? Schrijf ze even op voordat je verder leest.  Want in hoeverre komen jouw goede voornemens op het gebied van online trainen en ontwikkelen overeen met de 2015 e-learning trends?
 
Als een nieuw jaar in zicht komt, publiceren diverse magazines de e-learning trends voor het nieuwe jaar. In onderstaande tabel heb ik de top 5 e-learning trends van een drietal internationale bronnen op een rijtje gezet.  Maar hoe komen deze lijstjes van e-learning trends tot stand? Wie stelt ze samen? En komen de voorspellingen van deze trends ook wel eens uit?  
 

 

Infographic

Trainingzone.co.uk

TalentLMS.com

1

Big data

M-learning

Self-directed learning

2

Gamification

Use of video

Personalized (adaptive) learning

3

Personalization

Tin Can API

Curation

4

M-learning

Big data

Anywhere, anytime, any device

5

Return on Investment

Gamification

Specialized learning material (context, on demand)

 
Mobiel leren, gamification en big data zijn de drie meest genoemde trends. Een trend ontstaat door een groot aantal factoren. Deze factoren kunnen onder andere van culturele, sociale, economische, financiële of technische aard zijn. Als het op online opleiden aankomt, kunnen we stellen dat de factoren die bepalen hoe we in 2015 leven en werken, ook van invloed zijn op de manier waarop we tegenwoordig leren. 
 
We brengen allemaal een steeds groter deel van de dag door achter het scherm van onze smart phone of tablet. Een training volgen via hetzelfde mobiele device is dan een logisch gevolg. 
 
Als een cursist niet meer fysiek naar een trainingslocatie komt, dan zullen we andere middelen moeten inzetten om de cursisten op afstand te motiveren. Gamification blijkt dan een effectieve motivator te zijn.  Door mobiel te leren en door game elementen toe te voegen, wordt tevens een bijdrage geleverd aan de sterk groeiende hoeveelheid gegevens die dagelijks worden verzameld tijdens het leerproces. Big data wordt door veel verschillende factoren beïnvloedt.
 
Zijn hier wat kruisverbanden te bespeuren met andere e-learning trends? De Tin Can API, ook wel de Experience API genoemd, moet de uitwisseling van gegevens tussen verschillende (leer)bronnen, vergemakkelijken. Het zal de stroom data verder doen groeien. En door de verzameling en analyse van deze data zal een training steeds beter afgestemd kunnen worden op de leerbehoefte van een individuele cursist. De vraag naar gepersonaliseerde, adaptieve trainingsprogramma’s zal hierdoor sterk groeien. 
 
De jaren van economische recessie liggen nog vers in ons geheugen. Dat er sterk wordt gekeken naar de return on investment van een opleidingstraject, zal niemand verbazen. En zo kan elk van de 2015 e-learning trends verklaard worden door de diverse omgevingsfactoren die ons huidige tijdsbeeld bepalen. 
Maar wordt een trend ook niet veroorzaakt doordat deze door één of enkele personen gestart wordt? Nu wordt het interessant. Wat waren ook alweer je goede voornemens op het gebied van leren en ontwikkelen dit jaar? Ben je een trendsetter? We zullen het over 12 maanden weten als 2015 ten einde is en de 2016 e-learning trends weer gepubliceerd worden. 
 
Maar het jaar is nog lang en kent ongetwijfeld vele uitdagingen. Wellicht kunnen de 2015 e-learning trends ook een inspiratiebron zijn bij het aangaan van de 2015 e-learning uitdagingen. En zo kan een vermeende e-learning trend een self fulfilling prophecy worden. 

Have more questions? Submit a request

0 Comments

Please sign in to leave a comment.