Drillster Support & Info

Verpleegkundigen van Alrijne Ziekenhuis verbeteren en onderhouden hun rekenvaardigheid met Drillster

alrijne-ziekenhuis-1.jpg

Voor de veiligheid van de patiënten is het van groot belang dat verpleegkundigen hun rekenvaardigheid altijd up to date hebben. Alrijne Ziekenhuis was op zoek naar een nieuwe, slimme manier om het verpleegkundig rekenen op een betere, modernere en vriendelijker manier aan te bieden, om zo hun verpleegkundigen optimaal te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Ze vonden de oplossing in een blended model waarbij werkplek leren en de innovatieve Drillster leermethode gecombineerd worden aangeboden.

Caroline Luijbregts, Learning & Development adviseur bij Alrijne Ziekenhuis:

"We vroegen ons af of er naast de formele manier van leren en toetsen ook een gebruiksvriendelijker en modernere manier was om onze verpleegkundigen te ondersteunen bij verpleegkundig rekenen.  Er was veel ontevredenheid over de huidige toets. Niet alleen waren er klachten over de vragen in de toetsen, maar ook over het feit dat er geen herhaling was na de toets. Ook strookte de timing van de leermomenten niet goed met de schema's van de verpleegkundigen. Door ons te verdiepen in de "5 Moments of Need" methode kregen we meer inzicht in de momenten waarop onze collega's het meest gemotiveerd zijn om te leren en ook hoe we hierop kunnen inspelen.”

In de oude bestaande situatie kregen de medewerkers van Alrijne een training aangeboden in een online leeromgeving, Leerplein. Hier kregen zij relevante leerinterventies aangeboden en werden ze in staat gesteld zelfstandig kennis op te doen en zich te ontwikkelen. De huidige wijze waarop de kennis wordt aangeboden, is niet meer effectief en passend bij de behoeften van de medewerkers. Alrijne ging op zoek en besloot het onderdeel Verpleegkundig rekenen te pakken als pilot onderdeel. 

Verpleegkundig rekenen is een cruciale competentie. Verkeerde medicijnverstrekking kan immers grote gevolgen hebben voor de patiëntveiligheid.

Met verpleegkundig rekenen als pilot onderwerp is gekeken hoe de nieuwe manier van leren voor de verpleegkundigen van het Alrijne eruit moest zien. Met als doel: betere aansluiting bij de verpleegkundigen en dus hogere medewerker tevredenheid, efficiënter leren en dus tijd besparen en natuurlijk betere prestaties op de werkvloer en daarmee vermindering van risico.

De uitdaging en de oplossing

De huidige formele manier van leren en toetsen stuitte op veel weerstand en was daardoor ook niet perse effectief. Men werd getoetst en verpleegkundigen leerden intensief voor het moment van toetsen, maar in de tussenliggende tijd was er geen prikkel voor herhaling. Ook op de werkplek zelf was onvoldoende mogelijkheid kort en snel informatie te raadplegen wanneer nodig. Een werkplek leeroplossing ontwikkeld door Xprtise en AskDelphi biedt hier nu uitkomst voor. Binnen deze nieuwe online leeroplossing, AskAlrijne genaamd, wordt het verpleegkundig rekenen aangeboden via de Drillster methode. Deze innovatieve manier van leren zorgt er niet alleen voor dat je kennis opbouwt maar dat je het ook onderhoudt en uiteindelijk echt borgt ofwel onthoudt. Je leert via vragensets, Drills genaamd. Deze vragensets werken adaptief, je krijgt dus de vragen die jij persoonlijk lastig vindt vaker aangeboden. Hierdoor leer je efficiënt en alleen wat je echt nodig hebt. Daarnaast berekent het algoritme wanneer je dreigt je kennis te vergeten. Verpleegkundigen krijgen een notificatie, maken weer wat persoonlijk aangeboden Drill vragen en zijn zo efficiënt weer bijgespijkerd en op het juiste beheersingsniveau. De methode wordt aangeboden via een web applicatie en een mobiele app. Op deze manier kan je altijd en overal je kennis onderhouden en belangrijke informatie snel raadplegen.

De combinatie van Drillster met werkplek leren via AskAlrijne geeft een sluitende leerervaring. Informatie is kort en bondig beschikbaar op het moment dat het echt nodig is. De langdurige borging en het onderhoud van kennis is gedekt door telkens weer wat Drill vragen te beantwoorden en zo op het juiste kennisniveau te blijven. Hierdoor ontstaat er een betere prestatie op de werkvloer, een hogere medewerkerstevredenheid en een besparing van studietijd.

Gebruikerservaringen van de verpleegkundigen

De uitkomsten van de pilot voor 180 Alrijne-medewerkers waren erg positief. Meer dan 70% van de gebruikers was zeer positief over de duidelijkheid van het project Verpleegkundig rekenen voordat de pilot begon. Het platform AskAlrijne in combinatie met de Drillster methodiek helpt meer dan 95% van de verpleegkundigen competent te zijn op het vlak van verpleegkundig rekenen en meer dan 80% raadt het aan hun collega's aan.

Alrijne wil andere ziekenhuizen inspireren om zich bezig te houden met het ontwerpen en leren op de werkplek.

Toekomst

Doordat de pilot zo goed is ontvangen gaat Alrijne in de toekomst verder met deze manier van leren. Momenteel leren Caroline en haar collega's meer over de theorie achter het werkplekleren en de "5 Moments of Needs" en krijgen ze workshops om zelf goede Drills te kunnen maken. Op die manier kan Alrijne straks op eigen kracht meer leer onderwerpen aanbieden in de krachtige combinatie van werkplekleren en de Drillster methodiek.  

Caroline: ''We leren en stimuleren onze medewerkers om precies te leren op het moment dat ze gemotiveerd zijn en de behoefte hebben om te leren. Dat is belangrijk voor mij, want dat is het moment waarop leren echt effectief is.''

Meer weten over de toepassing van adaptief leren, werkplekleren, micro learning en de toepassing hiervan binnen jouw organisatie? Neem contact op via info@drillster.com of geef bel ons op nummer: +31 (0) 88 375 0500. We horen graag jouw verhaal.

 

 

Have more questions? Submit a request

0 Comments

Please sign in to leave a comment.